ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

ΑΡΚΑΔΙΑ

ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Τοποθεσία

Το Παράλιο Άστρος απέχει από την Αθήνα 170 χλμ. (περίπου 2 ώρες, οδικώς), 25 χλμ. από το Ναύπλιο (25 λεπτά) και 49 χλμ. (35λεπτά) από την Τρίπολη. 
Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, με 1000 περίπου μόνιμους κατοίκους, ενώ για αρκετά χρόνια υπήρξε ανεξάρτητη κοινότητα.

Ιστορία

Η ιστορία του χάνεται στους αιώνες, καθώς στο λόφο «νησί» - ονομάζεται έτσι γιατί κάποτε ήταν νησί και μετέπειτα ενώθηκε κατά το ήμιση με τη στεριά- έχουν ανακαλυφθεί λείψανα αρχαίας πόλης καθώς και τείχη από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Το Άστρος κατοικήθηκε και από Ενετούς κατά τον 15ο - 16ο αιώνα, οπότε και πρώτο-κτίστηκε το κάστρο που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στην κορυφή του λόφου «Νησί». Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, το κάστρο ανακαινίστηκε από την οικογένεια των αδερφών Ζαφειρόπουλων και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της επανάστασης του '21. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κωμόπολης είναι το «Σχέδιο Πόλεως» που διαθέτει, το οποίο ξεκίνησε να εκπονείται επί κυβερνήσεως Ι. Καποδίστρια και εφαρμόστηκε επί βασιλείας Όθωνα. Η γεωγραφική του θέση το κατέστησε για χρόνια, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της περιοχής ενώ σήμερα αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό του Νομού Αρκαδίας και έναν από τους γνωστότερους στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά

Στην όμορφη πλατεία του μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα, αγναντεύοντας τον Αργολικό κόλπο. Οι πεντακάθαρες θάλασσές του, οι εκπληκτικοί ψαρότοποι, το κοσμοπολίτικο περιβάλλον είναι πόλοι έλξης, κυρίως το καλοκαίρι, που πραγματοποιούνται και κρουαζιέρες στα κοντινά νησιά, Σπέτσες και 'Υδρα, αλλά και σε άλλα όμορφα μέρη όπως στη Μονεμβασιά κλπ.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ των δύο παραλιών, την «Καλλιστώ» (που φτάνει μέχρι τις «Πόρτες») και τον «Ατσίγγανο», για να απολαύσει το μπάνιο του στις βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές και να αναπαυθεί στις ειδικές παραλιακές Καντίνες.

Το Παράλιο Άστρος, εκτός από καταλύματα διαθέτει πλειάδα τοπικών επιχειρήσεων, έτοιμες να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες του. Στις δεκάδες καφετέριες, εστιατόρια και ψαροταβέρνες μπορεί κανείς να απολαύσει τοπικές γεύσεις και συνταγές ενώ στα διάφορα εμπορικά καταστήματα μπορεί να προμηθευτεί οτιδήποτε χρειάζεται κατά τις ημέρες των διακοπών του. Το Παράλιο Άστρος επίσης διαθέτει υποκατάστημα τράπεζας (ALPHA BANK) καθώς και δύο ATM (Εθνικής και Αγροτικής) ενώ το φιλόξενο λιμάνι του είναι κατάλληλο για προσέγγιση ή ...εξορμήσεις από θαλάσσης. 

Διασύνδεση

Με αφετηρία το Παράλιο Άστρος μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολλά μέρη που θα τον εντυπωσιάσουν. Στο δρόμο προς Τρίπολη, υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Εύας Δολιανών και η 'Επαυλη του Ηρώδου του Αττικού (με πολλά από τα ευρήματα να βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του 'Αστρους). Απέναντι βρίσκεται η Ιερά Μονή «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», γνωστή ως «Μονή Λουκούς». Σε κοντινή απόσταση από το Παράλιο Άστρος βρίσκονται και τα μοναστήρια της «Παναγίας της Μαλεβής», της «Παναγίας της 'Ελωνας», της «Παλαιοπαναγιάς» και της «Ορθοκωστάς».

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το φιλόξενο και προστατευόμενο (NATURA 2000) υδροβιότοπο του Μουστού, ενώ πολύ σύντομη και εύκολη είναι η μετάβαση τους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Επιδαύρου, όπως και τα αρχαιολογικά μουσεία του Ναυπλίου και του 'Αργους.

Οδικά μπορεί κανείς να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στον Τυρό όσο και στο Λεωνίδιο, ενώ πολύ ευχάριστη και σύντομη είναι και η διαδρομή προς την ορεινή Κυνουρία και τα χωριά 'Αγιος Ιωάννης, Πλάτανος, Σίταινα, Καστάνιτσα, 'Αγιος Πέτρος, Καστρί, Βέρβενα, Δολιανά καθώς και στο πανέμορφο δάσος του Πάρνωνα το οποίο αποτελεί φυσικό καταφύγιο μεγάλου μέρους σπάνιας φυσικής ομορφιάς, χλωρίδας και πανίδας.